VAROITUS!

Tässä blogissa esitetyt ajatukset ovat omiani. Tarkoitukseni ei ole kiihottaa ketään. Jos joku kuitenkin kiihottuu jostain kirjoituksesta tai sen osasta, kehoitan häntä hakeutumaan välittömästi hoitoon.

En suosittele lukemaan blogiani, jos:

- et pysty käsittelemään tosiasioita

- hallitsematon humanitäärinen maahanmuutto on mielestäsi hyvä asia.

- positiivinen erityiskohtelu ei ole mielestäsi syrjintää

- tai punavihreä propaganda on mädättänyt aivosi niin pahasti, että uskot Helsingin Sanomien olevan puolueeton media

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Valtio säästää kaikessa paitsi...

Ruotsi vapaaehtoiseksi kansalaisaloite etenee hyvää vauhtia. Nimiä on jo n. 42000 ja 50000:n allekirjoituksen raja saavutettaneen lähiaikoina. Blogimaailmaa seuratessani törmäsin kansalliskielistrategiaan, jonka valtioneuvosto loihti viime joulukuussa  Jyrki Käteisen (kirjoitti ruotsista B:n, eli ei osaa sitä juurikaan) johdolla.

Koko kyhäelmää on turhaa ruveta referoimaan, mutta muutama kohta tulee mainita. Raportin mukaan on huono asia, että 5% prosentin vähemmitölle on varattu kokonaan vain n. 15% yliopistoista (2/14) ja kaksikielisiä yliopistoja on suomenkielisistä 50% (6/12). Kokonaiskoulutuspaikkoja ei mainita, mutta selailemalla eri yliopistojen kielikiintiöpaikkamääriä selviää, että ruotsinkielisille on varattu suhteettoman paljon aloituspaikkoja kaikista opiskelupaikoista. Ilmeisesti se, että ruotsinkielisille varataan suhteettoman paljon opiskelupaikkoja korkeakouluissa syrjii jotenkin kummallisesti ruotsinkielisiä, eikä päinvastoin. Jyrkiboy ja muut siirtomaa aikaa haikailevat ovat ilmeisesti sitä mieltä, että kaikkia paikkoja pitäisi tarjota ensin ruotsinkielisille ja sitten vasta suomenkielisille. Nytkään kaikkia ruotsinkielisille varattuja opiskelupaikkoja ei saada täytettyä kaikissa tiedekunnissa, vaan ne jäävät kokonaan täyttämättä (sillä eihän tyhmää tsuhnaa voi ottaa herrakansan edustajan paikalle).

Mutta koulutuksesta (vaikka sekin on valtava turha kuluerä kaksikielisyyden osalta) itse otsikon aiheeseen. Kaikki tietävät, että Suomen talous on kuralla ja jotain tarttis tehdä. Kataisen hätäpaskahallitus on korottanut veroja ja leikannut sieltä sun täältä, mutta samaan aikaan se määrittelee strategiakseen ruotsinkielen vahvistamisen maksoi mitä maksoi. Pakolliselle kaksikielisyydelle ei kuulemma voi laittaa hintalappua, koska se on perusoikeus, eikä perusoikeuksia voi raportin mukaan laittaa arvojärjestykseen. Siis on yhtä tärkeää, että ruotsinkielinen saa palvelua äidinkielellään Iisalmen terveyskeskuksessa, kuin että yksilöllä on sananvapaus (oho huono vertaus, sillä sehän on todistettu, että todellista sananvapautta ei Suomessa ole). Kustannuksia ei siis raportin mukaan kannata edes laskea. Toki raportissa mainitaan, että pakollinen kaksikielisyys tuo säästöjä esim. sen muodossa, että potilas paranee nopeammin, jos häntä hoidetaan hänen äidinkielellään. Tämä argumentti onkin aivan uusi ja raikas tuulahdus siihen, että yleensä ruotsinkielen tarpeellisuutta verrataan esim. matematiikan tarpeellisuuteen. Argumenttina se tosin on yhtä typerä, mutta on hauskaa lukea mitä kaikkea älyvapaata keksitään pakkoruotsin puolustamiseksi .

Siis kaksikielisyydelle ei voi laskea hintaa, koska se on perusoikeus. Selvä. Mites sitten, kun talous on kuralla ja pitäisi säästää? No kaksikielisyysstrategian mukaan säästöt eivät voi koske pakkoruotsia, päinvastoin.Raportin mukaan on luotava uusia suojatyöpaikkoja ja kaadettava saavikaupalla rahaa erilaisiin projekteihin. Näitä ovat (suora lainaus):

- Lisätään molempien kansalliskielten näkyvyyttä julkisessa toiminnassa soveltaen muun muassa kansalliskielistrategian liitteeseen sisältyviä käytännön
työvälineitä. (Kaikki valtion viranomaiset)
- Otetaan käyttöön kansalliskielistrategian liitteeseen
sisältyvät käytännön työvälineet molempien kansalliskielten asianmukaiseksi huomioonottamiseksi
hallinnon toiminnassa kaikissa valtion viranomaisissa. (Kaikki valtion viranomaiset)
- Tiedotetaan kansalliskielistrategiasta ja sen liitteeseen sisältyvistä käytännön työvälineistä. (Oikeusministeriö)
- Nimitetään johdon tueksi kansalliskieliyhteyshenkilö
tai yhteyshenkilöitä kansalliskielistrategian liitteeseen sisältyvän tehtäväkuvauksen pohjalta. (Kaikki
ministeriöt)
- Luodaan ministeriöiden kansalliskieliyhdyshenkilö-
verkosto ja opastetaan sitä tehtäväänsä. (Oikeusministeriö)
- Tulevaisuuden suunnittelua varten tehdään kielellisten vaikutusten arviointi osana hallinnollisia uudistuksia ja lainvalmisteluhankkeita, ja vaikutusarvioinnin tulos otetaan asianmukaisesti huomioon
uudistusten toteutuksessa. Apuna tulee käyttää oikeusministeriön ohjetta kielellisten vaikutusten arvioinnista. (Kaikki valtion viranomaiset)
- Valmistellaan ennen kuntaliitoksia kevään 2013 aikana kunnille työväline siitä, miten kielelliset oikeudet on otettava huomioon kuntaliitoksissa.
(Valtiovarainministeriö, yhteistyössä Suomen
Kuntaliiton ja mahdollisesti oikeusministeriön kanssa)
- Virkamiesten ruotsin ja tarvittaessa suomen kielen
taitoa kohennetaan korostamalla kansalliskielten
tosiasiallisen taidon merkitystä työhönotossa ja
huolehtimalla kielitaidon ylläpidosta kohdentamalla
resursseja kielikoulutukseen sillä kielitaito on osa
työtehtäviin liittyvää ammattitaitoa. (Kaikki valtion
viranomaiset)

- Kehitetään keinoja virkamiesten tosiasiallisen kielitaidon varmistamiseksi työhönotossa. (Valtiovarainministeriö)

Lisäksi panostetaan kielikylpyihin, maahanmuuttajien kotouttamispalveluihin (tähänkin pitää satsata oikein ruotsiksi), luodaan kaikenlaisia projekteja, jotta suomen- ja ruotsinkieliset kohtaisivat, palkataan koordinaattoreita, palkataan kielikylvettäjiä, jne., höpöhöpöä ja liirumlaarumia. Tällaiseen siis riittää rahaa. Kuulostaa jotenkin tutulta. Mikä onkaan se toinen asia mistä hallitus ei suostu säästämään yhtään? Ei mikään ihme, että humanitäärinen maahanmuutto on rasistiselle kielipuolueelle niin kovin tärkeää. Näköjään tutulla sabluunalla saadaan nyt haaskattua verovaroja myös ruotsinkielisille.

Vituttaako? On syytäkin. Käy siis allekirjoittamssa lakialoite osoitteessa ruotsivapaaehtoiseksi.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti